Als je meedoet met Stevig Ouderschap, komt de jeugdverpleegkundige ongeveer zes keer bij je op huisbezoek. Zij maakt een eerste afspraak als je kind ongeveer 6 weken oud is. Als je dat prettig vindt, komt zij bij 3 maanden, 6 maanden, 9 maanden, 12 maanden en 18 maanden. Maar als je in het begin vaker contact zou willen of misschien juist als je kind wat groter is, is dat ook mogelijk. Jij bepaalt de planning van het programma.

Tijdens de zwangerschap: Stevig Ouderschap Prenataal

Bij Stevig Ouderschap Prenataal krijg je tijdens de zwangerschap al ongeveer vier huisbezoeken van de jeugdverpleegkundige. De eerste keer is als je 16 weken zwanger bent. Daarna komt zij, als je dat prettig vindt, rond de 24e, 30e en 36e week van je zwangerschap. Natuurlijk kan je ook later in je zwangerschap nog beginnen met de huisbezoeken.

Wat kan ik verwachten?

Jij bepaalt waarover je praat tijdens de huisbezoeken. Toch zien we dat de gesprekken eigenlijk altijd gaan over drie belangrijke onderwerpen: aandacht, ontwikkeling en ondersteuning.

  • Aandacht: Kinderen hebben veel aandacht nodig en vragen er ook vaak om. Maar als ouder heb je ook recht op aandacht. Het is prettig als iemand ook de tijd neemt voor jou en luistert naar jouw verhaal. Juist als je tegenslagen hebt gehad of nu in een lastige situatie zit, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Samen met de jeugdverpleegkundige bespreek je welke invloed jouw ervaringen hebben op je leven en je rol als ouder.
  • Ontwikkeling: Als ouder is het je taak om je kind te helpen opgroeien tot een zelfstandig, gezond, zelfverzekerd, evenwichtig, sociaal en vooral gelukkig mens. De manier waarop jij met je kind omgaat, beïnvloedt hoe je kind opgroeit en hoe het zich ontwikkelt. De jeugdverpleegkundige praat daarom ook met je over de ontwikkelingsfasen van je kind. Ze geeft tips en vertelt hoe jij je kind zo optimaal mogelijk kan begeleiden. Hierdoor ontwikkel jij je ook als ouder.
  • Ondersteuning: Als ouder is het fijn om support te krijgen van familie en vrienden. Maar het kan zijn dat je weinig mensen in je omgeving hebt om op terug te vallen. De jeugdverpleegkundige kijkt met je mee en helpt je jouw sociale netwerk te vergroten. Ze gaat daarbij altijd uit van jouw wensen. Misschien wil je oude vriendschappen herstellen of juist nieuwe mensen leren kennen. Samen met de jeugdverpleegkundige stel je een plan op om je wensen werkelijkheid te laten worden.
Eigen kracht

Stevig Ouderschap gaat uit van de eigen kracht van ouders. We helpen je op weg, doen suggesties en bieden ondersteuning. Als je over andere zaken wilt praten, is daar gelegenheid voor. En als je na enkele huisbezoeken het gevoel hebt dat je zelf weer verder kan, kan je in overleg eerder stoppen. Jij hebt de lead.

Wil je weten wat andere ouders zeggen over de huisbezoeken? Kijk dan eens naar deze filmpjes.

Na afloop van de huisbezoeken vraagt de jeugdverpleegkundige je om een evaluatie in te vullen. Bij sommige organisaties kun je deze vragenlijst online invullen. Jouw antwoorden worden anoniem en alleen binnen de organisatie van je jeugdverpleegkundige gebruikt voor rapportage-doeleinden.

  • De verpleegkundige gaf haar mening, maar het was geen eenrichtingsverkeer. Ze kon zich goed inleven in wat ik en mijn man en kind nodig hebben. Ze stimuleerde ons om na te denken hoe we conflicten kunnen oplossen, maar ze gaf ook goede tips. Ze was eigenlijk een soort coach.”